El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a través de Prodeca, la promotora dels aliments catalans, organitza la participació de 10 empreses catalanes d’aliments i begudes en la fira internacional Gulfood 2021 que se celebra a Dubai (Emirats Àrabs) del 21 al 25 de febrer, sota el lema ‘Catalonia where Food is culture’.
Les empreses catalanes participants a la Gulfood 2021 són:
- CATÀNIES CUDIÉ – Bombons
- MOLICLARA – Fruita seca
- CLARANUTS – Fruita seca
- CONFIGIRONA – Confiteria
- CONGELATS OLOT – Plats preparats congelats
- ECOBASICS ORGANIC – Cereals, proteïna vegetal i altres productes ecològics
- PIFARRÉ – Confiteria
- PONS – Oli d’oliva i vinagres
- PRODUCTOS GEMI 1966 – Embotits Halal
- SANT ANIOL – Aigua mineral natural
Prodeca al costat de les empreses agroalimentàries catalanes
Des de la declaració de pandèmia el passat mes de març, Prodeca ha donat suport a les empreses catalanes en la tasca de promoció comercial exterior a través d’eines digitals que han permès mantenir i generar contactes de negoci amb compradors internacionals de productes d’alimentació i begudes. Tot i l’acceleració de la digitalització de les relacions comercials, el contacte presencial esdevé un valor de singularitat que permet establir relacions de confiança que la virtualitat no facilita.
La participació en aquesta fira comporta el restabliment de l’activitat promocional presencial, seguint les corresponents mesures preventives que permeten la mostra de productes i les reunions directes i personals entre productors i compradors.
Gulfood és la fira de referència per al mercat d’Orient Mitjà
Amb més de 5.000 expositors de més de 180 països en una superfície de 120.000 m2 d’exposició, la fira Gulfood s’ha consolidat com la principal fira d’aliments i begudes no alcohòliques del món i la trobada de referència per a les empreses que vulguin establir contactes comercials a la zona d’Orient Mitjà, Àsia i Àfrica oriental.
Durant cinc dies, Dubai es converteix en l’epicentre mundial de l’alimentació. En l’edició 2020, es van registrar 93.000 visitants professionals de 186 països. En el perfil dels visitants, destaquen els importadors, distribuïdors i majoristes, seguits dels professionals del food service i hospitality, retail i institucions.
Orient Mitjà, un mercat creixent
Dubai és una de les portes d’entrada a Orient Mitjà, on el consum d’aliments i begudes s’ha incrementat globalment en més d’un 15% l’últim any, gràcies als hàbits de consum i la despesa en béns de nivell mig-alt que predominen als Emirats Àrabs Units i Aràbia Saudita.
Els EAU s’han convertit en un dels principals centres de re-exportació d’Orient Mitjà i del subcontinent indi, per la seva ubicació estratègica i l’elevat desenvolupament logístic, amb sistemes d’emmagatzematge i d’inventari altament sofisticats i amb rutes de transport molt ben establertes. Reexporten aproximadament el 30% dels productes importats a 140 mercats de tot el món.
El país compta amb una població en creixement i una afluència turística emergent, tot i les evidents mesures de contenció del darrer any, que ha estimulat una demanda d’alimentació d’alta qualitat, ecològics i especialitzats. Es calcula que el sector d’aliments i begudes dels EAU necessitarà quadruplicar el seu volum en els pròxims cinc anys per satisfer la demanda dels projectes hotelers i als retailers. Els EAU compten amb més de 16.000 punts de venda d’alimentació (entre supermercats i restaurants).
El mercat agroalimentari dels EAU és un mercat atractiu per als operadors catalans i d’altres orígens. La producció nacional representa el 25% dels productes alimentaris disponibles a les botigues de venda al detall. Molts minoristes clau dels EAU s’han associat amb empreses estrangeres per importar productes alimentaris directament. Tot i la presència d’empreses de processament d’aliments, encara queda una bretxa considerable en la capacitat de processament i envasat d’aliments.
Una oportunitat per als productors Halal catalans
Aquest context socioeconòmic afavoreix l’exportació de productes agroalimentaris d’empreses catalanes. Catalunya s’ha consolidat com un referent en aliments i begudes amb certificació Halal, el que permet posicionar els productes alimentaris en els mercats de majoria musulmana. L’alimentació Halal, de fet, constitueix el primer segment de consum al món, amb una població que es declara musulmana xifrada en 2.000 milions de persones l’any 2020, és a dir, el 25% de la població mundial.
A més de carn i embotits, s’hi troben brous, salses, confiteria, brioxeria, aigües, refrescos, plats preparats i altres aliments processats que compten amb la certificació Halal. A aquests productes se sumen els anomenats Tayyib, és a dir, aquells que per les seves característiques no requereixen d’una certificació Halal i han estat produïts d’acord amb els valors de sostenibilitat i respecte pel medi ambient, com els olis d’oliva.
Actualment, els principals mercats de destinació de la producció Halal catalana són els europeus i els que conformen la regió d’Orient Mitjà i nord d’Àfrica.
Pel que fa al conjunt del sector agroalimentari català, la UAE és el 6è mercat de destí de les exportacions fora de la UE i durant el 2019 es va exportar aliments per valor de 138M€, un 7,6% més que l’any anterior. El país representa el 36,5% de les exportacions dirigides a Orient Mitjà, sent el primer mercat de destí d’aquesta regió per al sector agroalimentari català. Els principals aliments i begudes que s’hi exporten són fruita, oli d’oliva, xocolates, dolços i làctics.
Sobre Prodeca
Prodeca és una empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que té per objecte la promoció dels productes agroalimentaris catalans i el suport a la comercialització i internacionalització de les empreses catalanes del sector. Facilita la participació de les empreses catalanes a les principals fires agroalimentàries internacionals i nacionals, organitza trobades amb compradors i importadors del sector, ofereix programes de suport en comercialització i iniciació a l’exportació, elabora i implementa estratègies de posicionament de producte i de promoció de la marca Catalunya agroalimentària, fa assessorament en diversificació i consolidació comercial a països tercers, prepara informes de mercats i tendències, disposa d’eines d’autodiagnosi i d’anàlisi d’oportunitats en comercialització i internacionalització per a les empreses del sector, entre d’altres activitats.
Prodeca treballa coordinadament amb les associacions professionals, entitats i agents que intervenen en la promoció, comercialització i internacionalització agroalimentària, i participa en iniciatives relacionades amb la gastronomia catalana i la Dieta Mediterrània, com a eines de valorització i millora del posicionament dels nostres productes i empreses, a Catalunya i al món.